NIEDZIELNY OBIAD
POTRAWY WIELKANOCNE
ŚWIĘCONKA
BABKA ŚWIĄTECZNA
TORCIK
TŁUSTY CZWARTEK
FAWORKI
KOLACJA WALENTYNKOWA
UCZTA SYLWESTROWA
Szczęśliwego Nowego Roku !!!
KOLACJA WIGILIJNA 2018
JEDZONKO Z DOLL PLAZA
wykonane...
przez...
Ewę Oceten :)
Bardzo ...
Ci ... Dziękuję :)
GRILUJEMY
WIELKANOCNY STÓŁ
TŁUSTY CZWARTEK
Pączki...
z konfiturą wiśniową...
faworki...
i pyszne ciasto :)
pychota
KOLACJA WIGILIJNA
skromna ale własna...
kolacja wigilijna :)
karpik, śledziki ...
pierogi i barszcz :)
PIEROGI
pierogi wigilijne :)
Potrzebna nam biała i brązowa
modelina FIMO
z białej robimy placuszki
wielkości 1grosza...
składamy na pół
i szydełkiem zaklejamy boki...
gotowe:)
wypiekamy ...
smacznego :)
PIERNIKI
mini pierniczki 1:12
wykonujemy je tak jak zwykłe pierniki :)
a na serio kawałek brązowej
modeliny fimo :)
wycinamy różne kształty ...
gotowe pierniki...
wypiekamy w temperaturze ok 220'C
gdy ostygną...
lukrujemy lakierem...
i ozdabiamy :)
CZEKOLADKI
Czekoladki...
z ciemnej czekolady...
z wnętrzem truskawkowym...
KIWI
Owoc kiwi :)
z puchatą skórką :)
z brązowej modeliny FIMO
i zielonego plasterka FIMO
Robimy kulkę i przekrawamy ją na pół...
obtaczamy kiwi w pyłku z pasteli...
i gotowe :)
pyszne, wskakuje do sałatki :)
TRUSKAWKI
Truskawkowy zawrót głowy :)
Przygotowujemy modelinę FIMO...
robimy cienkie wałeczki
i mieszamy je ze sobą...
odcinamy mały kawałeczek
i formujemy truskawkę :)
dołączamy kilka plasterków...
i gotowe :)
POMIDORY
Słodkie...
malinowe...
pomidorki :)
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI
wielkanocne słodkości...
i czekoladowe jajo :)
Wesołego Alleluja!
CZEKOLADA MILKA
Na osłodę :)
mała przyjemność :)
FRANCUSKIE MAKARONIKI
Francuskie makaroniki w skali 1:12
z modeliny Fimo,
wyrabiamy odpowiednie odcienie...
formujemy z niej maleńkie kuleczki,
które następnie rozgniatamy tak
by powstał maleńki placuszek ok 0,5cm
z białej modeliny robimy krem do środka...
każdy placuszek nakłuwamy szpilką
tak by powstała charakterystyczna dla makaroników krawędź...
przekładamy makaroniki kremem :)
błękitne...
różowe...
gotowe :)
można się częstować :)
CROISSANTY
Croissanty w skali 1:12
z modeliny formujemy mały trójkąt
o boku 2-2,5cm...
wyrównujemy trójkąt, resztkę modeliny
wkładamy do środka croissanta...
zawijamy tak jak rogala...
szykujemy starte pastele do dekoracji...
kolorujemy croissanty...
szpilką nadajemy fakturę...
wypiekamy...
dekorujemy ...
smacznego...
może być na wynos :)
CIASTECZKA
mini ciasteczka w skali 1:12
mieszamy brązową i białą modelinę...
z modeliny formujemy kulkę
następnie rozpłaszczamy i nadajemy
fakturę szczoteczką...
dekorujemy ciastka czekoladą,
którą robimy z cieniutkiego paska modeliny,
odcinamy drobne fragmenty i przyklejamy...
gotowe
smacznego!!!
lub na wynos :)
FRANCUSKIE ROGALIKI
rogaliki w skali 1:12
modelinę FIMO rozwałkowujemy,
wycinamy trójkąt i formujemy rogalik...
ale po kolei...
rogaliczki są maleńkie po
zagięciu mają ok 1cm...
nakłówamy każdy igiełką...
pudrujemy białą kredką...
i wypiekamy...
gotowe wyglądają pysznie...
mogą być również na wynos...
WALENTYNKOWE CZEKOLADKI
Czekoladki z modeliny FIMO.
Skala 1:12
Odcinamy kawałek brązowej modeliny.
Kroimy go blaszką na kawałeczki 5x5mm.
Zaokrąglamy brzegi każdej czekoladki.
Wypiekamy modelinowe przysmaki...
Ozdabiamy, każdą czekoladkę wedle fantazji...
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz